Polecamy

Jakie wymogi należy spełnić, aby drewno konstrukcyjne otrzymało...

Obrazy na płótnie - kwiaty

Zdrowie i uroda

Serum z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej jest wytwarzany z pestek opuncji, która rośnie naturalnie na terenie Ameryki Łacińskiej, w Afryce i południowej Europie. Zbiera ją ą jedynie raz w roku. Na samym początku miąższ owocu poddaje się suszeniu, a później wybiera z niego pestki. To właśnie z nich w późniejszym etapie tłoczony jest olejek. Proces powstawania oleju jest bardzo długi ze względu na ilość pestek, potrzebną do jego wytworzenia. Należy zebrać aż 500 kg pestek, by pozyskać 1 litr olejku. To przekłada się na wysoką cenę oleju, wynoszącą mniej więcej 40 złotych za 10 ml. W drogeriach można nabyć również tańsze wersje tego oleju, które jednak są wytwarzane z kwiatów opuncji, a nie z owoców. W takich olejkach stężenie składników jest zatem niższe niż w tym, który pozyskiwany jest z pestek.

Właściwości serum z opuncji figowej

W wielu krajach olejek z opuncji figowej jest stosowany od wieków. W Polsce natomiast dopiero zdobywa on swoją popularność. Jego główną zaletą jest to, iż jest to kosmetyk naturalny. To natomiast sprawia, że nie ma w nim dodatków chemicznych, mogących wywołać podrażnienia u osób z wrażliwą cerę. Prawdopodobieństwo tego jest niskie. W serum z opuncji figowej można znaleźć mnóstwo substancji, o działaniu pielęgnującym. Między innymi zawiera ono kwas linolowy omega- 6. To nienasycony kwas tłuszczowy, którego nie produkuje ludzki organizm, pobierając go z otoczenia. Nawilża on oraz uelastycznia skórę. Kwas lipidowy wzmacnia natomiast warstwę lipidową, co ma znaczący wpływ na gojenie się ran i odbudowę po podrażnieniach.

Podobne właściwości posiadają zawarte w oleju fitosterole. Wzmacniają one barierę skóry, co powstrzymuje jej odwodnienie. Ma on działanie przeciwalergiczne, łagodzące i poprawiające gęstość skóry. Ze względu na te właściwości, olejku używa się jako kosmetyku przeciwzmarszczkowego. Mogą stosować go osoby z tłustą cerę, ponieważ posiada on w składzie substancje, które mają wpływ na regulowanie pracy gruczołów łojowych. Posiada on także w składzie witaminę E, będącą antyoksydantem, spowalniającym proces starzenia się skóry.

Szukasz sprawdzonego serum z opuncji figowej ? Sprawdź więcej na https://domiuroda.pl/ >>

Zastosowanie serum z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej ma swoje zastosowanie przy każdym typie cery. Ze względu na naturalny skład, może być on stosowany w codziennej pielęgnacji zarówno twarzy, jak i ciała. Może być stosowany w pojedynkę, bezpośrednio na twarz po jej umyciu, rano czy też wieczorem. Można również mieszkając go z kwasem hialuronowym, stworzyć produkt do demakijażu, radzący sobie nawet z tym wodoodpornym. Można połączyć olejek również z kremem do twarzy, co wzmocni jego działanie. Wystarczy tak naprawdę kilka kropel. Warto dodawać go również do maseczki do włosów, w trakcie ich olejowania. Dzięki temu zabiegowi mogą stać się one przede wszystkim mocniejsze i przywraca się ich blask. Są również bardziej sypie i można łatwiej je rozczesać. Na włosach taki olejek tworzy również niejako warstwę ochronną, która minimalizuje ryzyko ich uszkodzenia przez różnego rodzaju czynniki zewnętrzne.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Mezoterapia bezigłowa: Innowacyjne rozwiązanie...

Mezoterapia bezigłowa to nowoczesna i mniej inwazyjna metoda pielęgnacji skóry, która zdobywa...

Likier – czym jest? Jakie są charakterystyczne...

Likier jest rodzajem gęstej i słodkiej wódki. To jednak względne określenie. W krajach...

Czym są feminizowane nasiona konopi?

Najbardziej poszukiwane feminizowane nasiona konopi to te, które zostały poddane feminizacji...