Polecamy

Wyciskarka wolnoobrotowa Hurom seria Alpha

Soczewki całodobowe czy jednodniowe? Co je różni?

Zdrowie i uroda

Likier – czym jest? Jakie są charakterystyczne cechy tej słodkiej i gęstej odmiany wódki?

Likier jest rodzajem gęstej i słodkiej wódki. To jednak względne określenie. W krajach takich jak Polska, Litwa, Łotwa, Estonia, Białoruś i Rosja, likiery są klasyfikowane jako wódki, które zawierają więcej niż 330 g cukru w 1 litrze gotowego napoju. Natomiast w anglojęzycznych krajach wszystkie wódki z ponad 100 g cukru są uważane za likiery. W zakresie od 25 g do 100 g cukru wszelkie wódki są traktowane jako kordiały. W Niemczech i Francji likiery to wódki z zawartością powyżej 220 g cukru. To oznacza, że polska Żołądkowa Gorzka w tych krajach jest zaliczana do likierów.

Historia likieru

Słowo "likier" pochodzi od włoskiego "liquori". W XVI wieku włoscy alchemicy, wpływani kontaktami z Arabami, zaczęli produkować pierwsze alkoholowe wyroby. Traktowano je jako leki. Niestety, wtedy dostępne surowe destylaty miały nieprzyjemny smak i zapach. Aby je poprawić, zaczęto dodawać słodkie wino, miód oraz aromatyczne zioła i olejki. To doprowadziło do powstania słynnego w całej Europie rosolisu (Rosoglio), aromatyzowanego olejkiem różanym. Rosolisy były przez długi czas uważane za najwyższej klasy trunki, podawane na królewskich ucztach.

Z biegiem czasu techniki destylacji się poprawiły, jakość spirytusu się podniosła, co spowodowało gwałtowny wzrost różnorodności likierów. W XIX i na początku XX wieku likiery stały się powszechne i popularne. Obecnie ustąpiły miejsca mniej słodkim trunkom, jednak wciąż mają liczne grono miłośników. Osoby ceniące likiery ziołowe, nadal przypisują im właściwości długowieczności. Likiery stanowią podstawę lub dodatek do wielu znanych koktajli i deserów.

Likiery są również produkowane przez amatorów dla własnej użyteczności.

Sprawdź: Dzieje likieru: Od starożytności do współczesności - https://twojelikiery.pl/historia-likierow/ufaj/dzieje-likieru-od-starozytnosci-do-wspolczesnosci.html.

Likiery

Kategorie likierów

Likiery można podzielić na kategorie w zależności od zawartości alkoholu, ilości cukru, metody produkcji lub rodzaju użytych surowców – to najbardziej sensowne podziały.

Likiery ziołowo-korzenne przygotowuje się z wykorzystaniem aromatycznych ziół i korzeni. Do tej obszernej grupy tradycyjnych likierów należą słynne marki takie jak francuskie Chartreuse i Bénédictine, znakomite La Vieille Cure, Trappestine i Izarra; włoskie Strega i Galliano, szkocki Drambuie, irlandzki Irish Mist oraz wiele niemieckich likierów klasztornych. Przykładem polskiego likieru tego typu jest Herbs Liqueur, chociaż obecnie już nie jest produkowany.

Likiery cytrusowe powstają z destylatów cytrusowych oraz naparów ze skórek cytrusowych lub naturalnych olejków. Należą do nich znane marki jak francuskie Cointreau i Grand Marnier, a także Curaçao lub Curaçao Triple Sec, Curaçao Orange; włoski Autrum i południowoafrykański Van-der-Hum.

Likiery owocowe są wytwarzane z soków owocowych, jak Cherry Brandy z wiśni, Cassis z czarnej porzeczki, Blackberry z jeżyn, Mozart Gold z moreli. Do tej grupy zalicza się również likiery przygotowane z destylatów owocowych, takie jak włoskie Marschino czy polska Prunelka.

Likiery o charakterystycznym smaku, wynikającym z użytych surowców, to np. kminkowy Alasz, anyżowy Anisette, migdałowy Amaretto, kakaowy Cacao-Choix, kawowy Mocca, miętowy Peppermint, ponczowy Punch, jajeczny krem Advocat oraz waniliowy, miodowy Krupnik. Słynnym polskim likierem tego typu jest Goldwasser.

Znane koktajle z likierami

Trudno wyobrazić sobie Vesper Martini, ulubiony drink Jamesa Bonda, bez francuskiego likieru Lillet. Również uwielbiane przez kobiety Piña Colada nie miałoby swojego smaku bez kokosowego Malibu. W słynnym drinku Ernsta Hemingwaya - Daiquiri - to właśnie pomarańczowy Curaçao Triple Sec nadaje charakterystyczny smak. Koktajl Claridge zawdzięcza swój smak likierowi creme de cassis, zmieszanemu z wytrawnym wermutem, ginem i likierem apricot brandy, a wszystko podane z kostkami lodu. Francuzi, w tym fikcyjny detektyw Hercule Poirot z powieści Agathy Christie, uwielbiają Cassis - likier z czarnej porzeczki. Nic więc dziwnego, że głównym składnikiem koktajlu Parisian jest likier creme de cassis, mieszany z wytrawnym wermutem i ginem, podawany z kostkami lodu i skórką cytryny.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Czym są feminizowane nasiona konopi?

Najbardziej poszukiwane feminizowane nasiona konopi to te, które zostały poddane feminizacji...

Uzależnienie od komputera - poważny problem...

Uzależnienie od Internetu i pośrednio od niego (siecioholizm) jest stosunkowo nowym zjawiskiem we...

Olej lniany złocisty i jego zastosowanie

Złoty olej lniany to naturalnie występujący olej, który od wieków był używany w różnych...