Polecamy

Bezpieczne zakupy i płacenie przez Internet

Sporty zimowe dla najmłodszych

RTV i AGD

Oto dokładnie to, co powinieneś wiedzieć, zanim użyjesz swojej nowej frytkownicy

Co by było, gdybyśmy powiedzieli Ci, że istnieje maszyna, która potrafi usmażyć jedzenie do lekkiej i chrupiącej perfekcji z niewielką lub żadną ilością oleju? Poznaj frytkownicę. To godne uwagi urządzenie do gotowania na blacie kuchennym, które krąży gorącym powietrzem wokół frytek, skrzydełek kurczaka, warzyw i innych produktów na dużej prędkości, co daje chrupiące rezultaty przy znacznie mniejszej zawartości tłuszczu niż w przypadku smażenia we frytownicy. (W przypadku, gdybyś tego nie zauważył, jesteśmy wielkimi fanami reakcji maillard).

Z technicznego punktu widzenia frytownice pneumatyczne są mini piecami konwekcyjnymi, choć pracują w ułamku czasu, jaki zajęłoby to tradycyjnemu piecowi, bez konieczności ogrzewania całego domu.

Bez względu na to, czy znalazłeś swoją nową frytownicę pod choinką, czy też ugryzłeś ją i kupiłeś, aby wykopać swoje zdrowe nacięcia w 2020 roku, masz szczęście. Dzięki przekręceniu pokrętła, to modne narzędzie może usmażyć w ciągu kilku minut wszystko, od małych przekąsek po tygodniową sieć zasilającą - z całym smakiem i bez poczucia winy. Po prostu wyszczotkuj te wskazówki, zanim zaczniesz.

Jak zmaksymalizować swój model

Jeśli chodzi o urządzenia przyjazne dla użytkownika, nie jest to dużo lepsze. Większość modeli frytownic posiada wysuwaną szufladę, w której znajduje się metalowy kosz. Wystarczy wrzucić jedzenie łyżką lub dwoma łyżkami oleju, umieścić w koszu, a następnie ustawić pokrętło temperatury i zegar do gotowania. I pamiętaj o wykonaniu tych prostych kroków, aby uzyskać najlepsze rezultaty:

  • Nie należy przepełniać kosza frytownicy. W rzeczywistości rezultaty są najlepsze, gdy w miarę możliwości układasz produkty w jednej warstwie - zapewnia to lekką i chrupiącą, nie zawilgoconą powierzchnię zewnętrzną.
  • Zacznij smażyć jedzenie na powietrzu w ciągu kilku minut od wrzucenia oleju.
  • Delikatne potrząsanie mniejszymi składnikami w koszu frytownicy w połowie gotowania (lub co 5 do 10 minut) pomoże zapobiec ich nierównomiernemu smażeniu i wzmocni ich chrupiącą konsystencję.
  • Przekształcając przepis na coś pieczonego lub upieczonego w przepis przyjazny dla frytkownicy, obniż temperaturę o 25°F, ale zachowaj ten sam czas gotowania.
  • Paczkowane mrożonki nie potrzebują dodatkowego oleju przed smażeniem na powietrzu.
  • Ponieważ większość modeli frytownic wyposażonych jest w koszyk z powłoką antyadhezyjną, należy unikać skrobania powierzchni metalowymi naczyniami, aby zachować wykończenie.
  • Zachowaj ostrożność podczas przygotowywania bardzo tłustych potraw (np. kiełbasek) we frytownicy, ponieważ nadmierna ilość tłuszczu kapiąca na patelnię może spowodować wędzenie.
  • Można wyciągnąć koszyk w dowolnym momencie cyklu gotowania, aby sprawdzić postęp - większość modeli automatycznie wyłączy się, gdy koszyk jest wyłączony i wznowi pracę, gdy zostanie ponownie włożony. Jeśli jedzenie nie jest wystarczająco smażone po wyłączeniu zegara, wystarczy ustawić zegar na kilka dodatkowych minut i kontynuować gotowanie.
  • Po zakończeniu smażenia należy zawsze ustawić kosz, patelnię i wszelkie akcesoria na żaroodpornej powierzchni i zachować ostrożność, ponieważ narzędzia te nagrzewają się bardzo mocno podczas procesu gotowania.
  • Podczas smażenia na powietrzu większych lub delikatnych potraw, używaj szczypiec do wyciągania ich z kosza frytownicy. W przeciwnym razie, możesz wywrócić jedzenie bezpośrednio do miski lub talerza.
  • Po wyjęciu potrawy, frytownica jest gotowa na kolejną porcję. Ale jeśli już przygotowywałeś składniki tłuszczowe i nadmiar oleju zebrał się na dnie kosza, wylej go ostrożnie po każdej porcji.
  • Możesz również użyć swojej frytkownicy do ponownego podgrzewania potraw. Włóż do koszyka i ustaw temperaturę na 300°F na maksymalnie 10 minut.

Najlepsze frytkownice

Philips Air Fryer: Frytownica Phillips jest wyposażona w dzwonki i gwizdki, takie jak zaprogramowane programy (do przyrządzania mrożonych frytek, mięsa, ryb i podudzi), cyfrowy wyświetlacz z podświetleniem LED oraz funkcję utrzymywania ciepła, która działa do 30 minut. Urządzenie jest również wyposażone w odporną na rozpryskiwanie pokrywę, książeczkę z przepisami, a także współpracuje z kompatybilną aplikacją Philips Airfryer, która zawiera ponad 200 przepisów.

Oczyszczalnia Black + Decker: Ta frytownica dotyka dwóch wentylatorów konwekcyjnych, pokręteł do ustawiania czasu i temperatury gotowania oraz dwóch wskaźników, które pokazują, kiedy urządzenie jest włączone i kiedy jest wstępnie ogrzane. Dostępna w kolorze czarnym lub białym.

Ninja Foodi: Ten łączy w sobie dwa największe trendy w urządzeniach, smażenie na powietrzu i gotowanie pod ciśnieniem. Jest to w zasadzie frytownica i szybkowar: możesz gotować pod ciśnieniem takie potrawy jak zupa i chili, a także smażyć na powietrzu skrzydła, frytki i inne przy użyciu minimalnej ilości oleju. Możesz też połączyć te dwie funkcje, aby uzyskać jedzenie, które jest idealnie delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz, jak brukselka czy udka kurczaka.

Czyszczenie Twojej frytownicy

Postępuj zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, aby Twoja frytownica wyglądała i pachniała jak nowa. Ale najpierw upewnij się, że urządzenie jest wyłączone, odłączone od zasilania i chłodne.

Czyszczenie kosza frytownicy i patelni: Napełnij gorącą wodą i dodaj kilka kropli mydła do naczyń oraz pozostaw patelnię z koszem w środku na dziesięć minut. Ściany kosza i dno przetrzeć wilgotną szmatką lub nieścieralną gąbką; pozostawić do wyschnięcia na powietrzu przed ponownym włożeniem do urządzenia.

Umyć powierzchnię zewnętrzną: Wyczyść zewnętrzną część frytkownicy wilgotną ściereczką, a także ściany wnęki wewnętrznej, w której znajduje się kosz frytkownicy. W razie potrzeby, pozostałości jedzenia przyklejone do elementu grzejnego wewnątrz można usunąć za pomocą nieściernej gąbki lub szczotki z miękkiego włosia i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Należy unikać wełny stalowej i twardego włosia, ponieważ narzędzia te mogą uszkodzić powłokę elementu grzejnego.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Co jest lepsze: QLED czy OLED?

W dobie coraz bardziej zaawansowanych technologii, wybór odpowiedniego telewizora może...

Jak powiesić telewizor na ścianie? Jak uchwyt...

Telewizory stają się coraz większe. Lepiej powiesić je na ścianie niż stawiać na stoliku RTV...

TOP 5 uchwytów na telefon do samochodu

Dobre uchwyty do samochodu na telefon to niezbędne akcesorium w każdym pojeździe, który...