Polecamy

Najlepsze produkty do odwracania uszkodzeń spowodowanych przez...

Telefony z najlepszym aparatem fotograficznym

Dom i ogród

Hodowla awokado z pestki

Drzewo awokado jest dużym, smukłym drzewem pochodzącym z obu Ameryk. Prawdopodobnie pochodzi z Gwatemali i południowo-środkowego Meksyku. Roślina ta należy do rodziny roślin kwitnących Lauraceae. Owocem drzewa awokado jest pojedyncza, duża pestka. Owoc jest największy spośród wszystkich drzew owocowych. Stanowi pyszny dodatek do wielu różnych potraw. Ta zdrowa i pyszna jagoda tropikalna jest pożywnym dodatkiem do codziennej diety.

Po wykluciu się nasion należy je oczyścić. Przyciąć je na wysokość około 3 cali, aby pobudzić je do nowego wzrostu. Włóż je do doniczki o średnicy od 8 do 10 cali. Umieść ją na słonecznym parapecie. Roślinę należy dobrze podlewać i regularnie kontrolować glebę. Należy uważać, aby nie podlewać rośliny zbyt obficie. Gleba powinna być wilgotna, ale nie mokra. Jeśli zauważysz, że liście żółkną, prawdopodobnie gleba jest zbyt wilgotna.

Pestka awokado może być kiełkowana przy użyciu wykałaczek. Przed włożeniem pestki do wody należy oczyścić otwór i włożyć do niego wykałaczkę. Następnie umieść spiczasty koniec wykałaczki w górnej części pestki. Całość umieść nad kubkiem z wodą. Pozwól nasionom moczyć się w wodzie przez kilka dni. Ze spiczastego końca pestki wyrośnie korzeń, który w końcu da kiełek awokado.

Owoc awokado

Jeśli chcesz zachować kolor i świeżość awokado, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu. Ponadto należy pamiętać, że awokado z pestki brązowieje pod wpływem tlenu, ale nie ma to wpływu na jego smak. Sok z cytryny wymieszany z puree z awokado pomoże zachować jego kolor. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, awokado ma wyjątkowy smak i konsystencję. Nadaje potrawom bogaty, maślany smak.

Drzewa awokado wytwarzają ponad milion kwiatów i około stu do 200 owoców na drzewie. Owoce awokado są wielkości orzecha włoskiego lub grochu i należy je pozostawić na drzewie. Przy uprawie awokado należy unikać nadmiernego podlewania i stresu. Najlepiej jest zapylać drzewa awokado krzyżowo. W ten sposób owoce dłużej pozostaną na drzewie. Ważne jest także, aby nie dotykać pestki awokado podczas obierania. Skórka i pestka będą dość gorzkie, ale można je jeść.

Awokado zawiera dużo kalorii i tłuszczu. Powinno być spożywane jako przekąska, ale dla uzyskania najlepszych rezultatów należy je trzymać w zacisznym miejscu. Są również bogate w błonnik i mogą być uprawiane w pomieszczeniach lub na zewnątrz. Po wykiełkowaniu rośliny awokado można przesadzić na podwórko. Osiągnięcie dojrzałości zajmie około dwóch miesięcy. Spożywanie awokado przynosi wiele korzyści. Są pyszne i zdrowe! Można je nawet przyrządzić samodzielnie.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Zobacz

Ile kosztuje szyba do okna?

Pęknięta lub całkowicie rozbita szyba musi zostać wymieniona. Może to być spowodowane...

Montaż okien dachowych - cena i wykonanie krok...

Montażem okien dachowych zajmują się zazwyczaj dekarze, którzy wykonują również prace...

Jaka jest różnica między meblami biurowymi a...

Meble, których używasz do pracy muszą być wygodne i funkcjonalne. To wyłącznie od Ciebie...